Hvordan kan jeg hjælpe?

Hvordan kan jeg hjælpe venner eller familie, som har et stort forbrug af rusmidler?
 
Det er meget svært at indse, at man har et misbrug. Det første du kan gøre er, at gøre dem opmærksom på din bekymring. Spørg den pågældende hvad han eller hun får ud af at bruge stoffer, ryge eller drikke. Hvorfor han eller hun synes det er fedt.
 
Fortæl derefter hvordan du oplever situationen, og hvorfor du mener, at det har taget overhånd. Det kan være at du har lagt mærke til at han eller hun har ændret sig, er blevet dårlig til at holde jeres aftaler, er blevet sløv eller aggressiv.
 
Tag udgangspunkt i disse ting snarere end i et misbrug, som du ikke er sikker på eksisterer. På den måde kan I lige så stille bevæge jer hen til at snakke om et eventuelt misbrug, og han eller hun vil ikke på sammen måde føle sig anklaget og gå i forsvarsposition. Samtidig åbner denne tilgang også op for at problemerne kunne skyldes noget helt andet end rusmidler.
 
Det er vigtigt, at du husker på, at du ikke kan redde ham eller hende. Heller ikke selvom det er din kæreste, som du holder meget af. Han eller hun skal selv beslutte sig for at stoppe, og den beslutning tager man først, når man erkender, at man har et problem.
 
Husk også at tale med en voksen om det. Det kan gøre situationen meget nemmere at håndtere for dig, at du ikke står alene med det, og der er ikke nogen der får det bedre af, at du tier stille.
Siden er sidst opdateret 19. november 2015