Urintest
Luk dialogen med en urintest
Når man som forældre opdager, at ens teenager er begyndt at eksperimentere med ulovlige stoffer, tager følelsen af afmagt ofte over, og den første indskydelse kan være at købe en urintest.
Men før man gør dette, er det vigtigt at overveje hvad det er, man vil bruge testen til. En urintest er nemlig ikke alene usikker, den kan risikere at gøre mere skade end gavn. Herunder kan du læse hvorfor.
En urintest svarer på spørgsmålet
I virkeligheden er det meget simpelt. En urintest kan det den siger den kan, og intet mere. Forstået på den måde, at den kan teste for det man beder den teste for.
Tester man for eksempel for hash, så kan den afsløre om der det aktive stof THC i kroppen. Den fortæller altså ikke om den unge i stedet har kastet sig over et andet rusmiddel. Og den hjælper kun sjældent den unge til at holde op med at ryge hash.
THC bliver i fedtvævet længe
THC binder sig til kroppens fedtvæv, hvilket betyder at man kan sporer udskillelsen fra kroppen gennem urinen, rigtig længe. Alt efter forbrugets størrelse, kan det spores i op til 10 uger efter man har røget den sidste pibe hash. Man kan altså ikke bruge testen til at vurdere om ens søn eller datter er stoppet i går som han eller hun lovede.
Usikre resultater
Når man tager en urintest, skal man sikre sig at det er den rigtige person på det rigtige tidspunkt der afgiver en urinprøve. Det vil sige at man skal overvåge afgivelsen. Det skal man især fordi der kan være forskellige interesser i resultatet af en sådan test.
Desuden skal man have gjort sig klart hvad man vil bruge et positivt resultat til og hvad man vil bruge et negativt resultat til. Forhåbentlig vil et resultat stemme overens med den unges adfærd og forventning, for hvis den ikke giver det udslag som den unge forventede, vil det blot give endnu en begrundelse for ikke at tale om det der er vigtigt.
Man vil blive bekræftet i, at det også der, er muligt at snyde eller krybe udenom. Vi har hørt masser af eksempler på unge der er testet negativ for hash, velvidende at de har røget.
Blokeret kommunikationen
Mest af alt, er urintests dog et rigtig dårligt udgangspunkt for en tillidsfuld dialog med den unge at teste dem. I og med at du afkræver en test, sender du jo et signal til dem: ”Jeg stoler ikke på det, du siger til mig”.
Det kan der selvfølgelig være god grund til, hvis du før har oplevet at den unge lyver for dig. I sådanne tilfælde kan det være fristende at ty til at teste, for at bevise sandheden. Men her er det vigtigt at stoppe op og spørge sig selv, hvad testen egentlig skal gøre godt for - udover at den ”fælder den skyldige”.
Hvad skal konsekvenserne være?
Det er vigtigt at gøre sig klart, hvad konsekvenserne skal være for et eventuelt positivt eller negativt svar. Hvem vil man vælge at stole på hvis testen viser at den unge ikke har røget, men ens observationer siger det modsatte? Og omvendt, hvad vil man gøre, hvis testen viser, at den unge har røget, selvom han eller hun insisterer på at det ikke er sandt?
Hvordan den unge har det?
Unge der færdes i miljøet, har et helt arsenal af metoder til at snyde. Og folk der tester dem, har et arsenal af metoder til at afsløre snyd. Inden man ser sig om risikerer man, at det hele kommer til at handle om testen. Lidt på samme måde, som at Tour de France er kommet til at handle om doping mere end om cykelsport.
Med dette store fokus på testen og testens resultater, løber man den risiko, at man helt glemmer, hvad det hele egentlig handler om: Nemlig et ungt menneske, der har nogle problemer, og som har fundet en løsning på problemerne i rusmidler.
Et alternativ til at teste, kunne være at spørge til, hvordan den unge har det. Hvad det er for problemer, som rusmidlerne løser? Og hvordan kan du hjælpe den unge med at løse de problemer?
Hvem ønsker testen?
Dermed ikke sagt, at test altid er en dårlig løsning. Nogle forældre oplever, at deres børn selv efterspørger at blive testet. For nogle unge virker testen nemlig som en gulerod. Den gør det lettere at holde fast i den beslutningen de har taget om at stoppe, og det giver dem en form for belønning at få det ”på papir”.
Men det er bestemt ikke alle unge, der har det sådan med tests, og derfor må det være helt afgørende, om det er et ønske fra den unge selv, eller om det er forældrene, der presser dem til at lade sig teste.
Gør dig klart hvorfor du vil teste
Inden man vælger at teste den unge, er det derfor vigtigt at overveje hvad det egentlig er man ønsker at opnå med testen. For hvis man forestiller sig, at testen vil få den unge til at stoppe med sit forbrug af rusmidler, så bliver man sandsynligvis skuffet.
Tværtimod er det vores erfaring på Perron 3, at den risikerer at blokere for det, der virkelig batter, når man som forældre vil hjælpe den unge: Nemlig dialogen.