Råd om rusmidler
Undersøge fakta om emnet
Unge i dag har rig mulighed for at finde information om stoffer, og mange vælger faktisk at søge på emnet inden de kaster sig over et nyt stof. Det er vigtigt at du ved mindst lige så meget om emnet som den unge, ellers mister du troværdighed. Du kan læse mere om de forskellige rusmidler her på siden eller på Netstof.dk (nyt vindue).
Forsøg at forstå
Forsøg også at forstå, hvordan dit barn opfatter rusmidlerne. Voksne har i mange unges øjne et unuanceret syn på rusmidler. For eksempel skelner mange unge mellem forskellige slags rusmidler – mellem hårde stoffer og feststoffer, og mellem hash og alt det andet…
Hvis du kender det sprog, din teenager bruger til at tale om rusmidlerne, vil du også have lettere ved at tale med hende/ham. Forsøg at forstå den unge uden af den grund at acceptere, at han/hun tager rusmidlerne. Det er vigtigt at der er en åben dialog mellem jer. Hvis du optræder i rollen som dommer eller detektiv, vil det være sværere at skabe denne dialog.
Spørg ind til problemerne
Brug den viden du her har fået til at få en positiv samtale med den unge uden anklager. Tag udgangspunkt i de ting du har observeret har ændret sig i den unges liv, og spørg derefter ind til, om det kan have noget med rusmidler at gøre. Det kunne jo også skyldes kærestesorger eller andre ungeproblematikker.
Vær åben
Vær ikke bange for at spørge åbent ind til den unges brug af rusmidler. Hvis du ved, at den unge bruger rusmidler, så spørg ikke ”har du et misbrug”, men i stedet "hvor meget har du røget/taget?". Og pas på med ikke at lyde for anklagende når du gør det. Du får nok ikke svar de første gange, men du viser at du ikke har berøringsangst for emnet.
Spørg direkte ind til, hvordan hun/han tager rusmidlerne, og med hvem, hvornår? Hvad får dit barn ud af rusmidlerne? Bruger hun/han rusmidlerne til fester, eller når hun/han føler sig trist? Forsøg med andre ord at nærme dig dit barns motivationer til at bruge rusmidler.
Det er misbruget, der er det synlige problem for dig og omverdenen. Det kan medføre, at dit blik rettes så skarpt mod misbruget, at alle andre slags problemer overses. Vær opmærksom på, om dit barn har andre problemer – med venner, i skolen, på arbejdet eller om I har problemer i familien.
Hav tillid
Hav som udgangspunkt tillid til, hvad dit barn fortæller dig. Det er svært skabe en dialog, som er åben, hvis du mistror dit barn. Prøv at huske din egen ungdom: Kunne du tale med dine forældre om emner som alkohol og rusmidler eller kærlighed og sex? Hvorfor?/ Hvorfor ikke?
Spring urintesten over
Hjemmetest er blevet tilgængelige for alle og enhver via nettet og på landets apoteker, og det er blevet mere og mere populært blandt forældre og pårørende at teste de unge via disse. Man bør dog være varsom med hjemmetest af flere grunde.
For det første, er test et dårligt udgangspunkt for tillid og dialog med de unge. At teste dem er jo det samme som at sige at du ikke tror på hvad de fortæller dig. Det kan være fristende at ty til sådanne metoder, når tilliden først en gang er brudt, men det er begrænset hvad man får ud af det. Mange unge har udviklet en hel paraply af metoder til at snyde i sådanne tests, og inden du ser dig om, handler det hele om hvordan man snyder, og ikke om at stoppe med en uheldig vane. Hertil kommer, at hjemmetests er usikre, og både kan give falsk positivet og falsk negativt svar. Hvis du trods alt alligevel vælger at bruge hjemmetest, skal du derfor gøre dig helt klart hvad konsekvensen af et eventuelt positivt/negativt svar skal være.
Vil du tro den unge, når prøven er negativ? Eller vil du begynde at overveje om de har snydt? Hvad skal konsekvensen af en positiv test være? Hvad hvis testen viser et falsk positivt resultat, og den unge i virkeligheden slet ikke har røget, vil du tro på dette?
Vær en god rollemodel
Du har hovedansvaret for din søn/datters forbrug af rusmidler. I denne forbindelse er det blandt andet vigtigt, at du er en god rollemodel.
Se derfor nærmere på dit eget rusmiddelforbrug. Er det fornuftigt og kontrolleret? Hvad er dit forhold til alkohol? Tobak? Beroligende midler? Koffein? Hvis du selv er afhængig af dine cigaretter, vil du muligvis have sværere ved at trænge igennem til din søn/datter. Hvis du bruger ulovlige rusmidler, står du måske endnu svagere.
Lav regler og grænser
Lav regler og sæt grænser vedrørende din søn/datters brug af rusmidler. For mange unge opleves det faktisk som en befrielse ikke at skulle sætte disse grænser selv. Vær afklaret med, hvad du selv mener.
Lav en rusmiddelpolitik for hjemmet og for fester, hvis dit barn stadig er i skolealderen. Vær samtidig realistisk omkring disse regler: En skrap regel om ikke at ville have ulovlige stoffer indenfor hjemmets grænser har ringe virkning, hvis dit barn sjældent er hjemme og tager rusmidlerne i byen.
Vær forsigtig med at lave et ultimatum, fx ”Hvis ikke du stopper med stofferne, så må du flytte”. Det kommer selvfølgelig an på jeres situation, men som udgangspunkt skal du forsøge ikke at skubbe dit barn væk.
Giv sunde alternativer - ikke alkohol
En af de vigtigste årsager til, at din søn eller datter bruger rusmidler, er at erfare verden på en anden måde, end til hverdag. Dét at ville have sådanne bevidsthedsudvidende oplevelser - med eller uden rusmidlers hjælp - er ikke unormalt. Små børn gør det ved at dreje rundt om sig selv til de bliver rundtossede. Voksne gør det ved at køre hurtigt i bil, hoppe i faldskærm, danse, drikke, ryge… Det er altså ikke unormalt, når din søn eller datter søger disse oplevelser. Men hvis du mener, det er forkert, at hun eller han bruger rusmidlerne til at opnå dem, så må du foreslå alternative måder.
Alkohol er ikke et alternativ. Det er også et rusmiddel, og det er ikke uskyldigt. Det er usundt for kroppen, og det er udgangspunkt for farlige situationer, både i trafikken og i forholdet mellem mennesker.
Giv slip
Husk på at du ikke alene kan få din teenager til at stoppe med rusmidlerne. Men du kan hjælpe ham/hende til at tale om sine problemer, og dermed give ham/hende et ønske om at løse dem.
Sørg for at leve dit eget liv. Tænk over, om der er noget du selv kan ændre på, som vil gøre din dagligdag mere tilfredsstillende. Hvis du udelukkende lever gennem dit barn, kan du risikere at fastholde ham eller hende i et dårligt forhold til rusmidlerne.